Dr.Giuscă Carmen Valentina

Medic Specialist Reumatologie

REUMATOLOGIA este specialitatea care se ocupă in principal cu diagnosticarea și tratarea bolilor articulare, inflamatorii sau degenerative dar și a bolilor autoimune. Principalele grupe de afecțiuni de care se ocupă reumatologia sunt următoarele:

  • patologie degenerativă: boală artrozică (gonartroza, coxartroză, spondiloză si alte localizări), gută, pseudogută;
  • patologie articulară și a țesuturilor moi legată de suprasolicitare și degenerativă: nevralgia cervico-brahială, fibromialgia, periartrita scapulo-humerală, epicondilita, sindroamele canalare de membru superior și inferior, sindromul Dupuytren, entezite, tenositovite, bursite, capsulite, distrofia simpatica reflexa;
  • patologie metabolică: osteoporoză, osteomalacia;
  • patologie infamatorie, autoimună: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrită reactivă, artrită psoriazică, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, polimiozita, dermatomiozita, vasculitele.

De cele mai multe ori, evaluarea este complexă, multidisciplinară, având în vedere caracterul sistemic, generalizat, al multor afecțiuni autoimune și prezența unor probleme medicale complexe la grupa de vârsta afectată. Această evaluare poate include consultații de : neurologie, ortopedie, recuperare medicală, neurochirurgie, dermatologie, cardiologie, pneumologie, psihologie, psihiatrie, boli infecțioase.