Kinetoterapia cunoscută și sub denumirea de terapie realizată cu ajutorul mișcării . Kinetoterapia nu este sinonimă cu gimnastica medicală, deși o înglobează. Kinetoterapia utilizează mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.
Tipuri de kinetoterapie
Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importantă secțiune deoarece prin intermediul mișcării se urmărește refacerea funcțiilor organismului diminuate în urma unor boli sau traumatisme. În cazul în care un mușchi este afectat ireversibil se urmărește antrenarea altor mușchi care să preia parțial din funcțiile celui afectat.
Kinetoterapia profilactica. În cadrul aceste terapii, se urmărește menținerea stării de sănătate sau oprirea cronicizării unei boli atât prin intermediul exercițiilor fizice, dar și prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Ce afecțiuni tratează?
Kinetoterapia încearcă să stimuleze întregul potențial al corpului pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeuții încearcă să stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: cea fizică, chimică, emoțională și uneori spirituală. În cadrul ședințelor de kinetoterapie pe lângă stimularea fizică, specialiștii căută și anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, în spatele problemelor de sănătate.
Kinetoterapia tratează o serie de afecțiuni precum:
- Stresul
- Tulburările musculare
- Tulburările nervoase (paralizie, boala Parkinson)
- Tulburările respiratorii
- Tulburările ortopedico-traumatice
- Tulburările reumatologice (poliartrita reumatoidă, coxartroza, gonartroza)
- Maladiile congenitale
- Tulburările cardiovasculare (cardiopatie ischemică, sindromul de ischemie periferică progresivă cronică, boala varicoasă)
- Alergiile
- Deficiențele nutriționale
- Problemele emoționale sau de învățare.
La CENTRUL MEDICAL IATROPOLIS kinetoterapia se efectuează în cele mai moderne Sali de kinetoterapie pentru adulti și copii Echipele noastre de kinetoterapeuți și fiziokinetoterapeuți vă vor îndruma în alegerea și efectuarea celor mai moderne programe de kinetoterapie pentru a atinge rezultate optime în cel mai scurt timp.
KINETOTERAPIA TERAPEUTICĂ
- corectarea posturii și a aliniamentului corpului– prin tehnici speciale de kinetoterapie cum ar fi posturări și exerciții de tonifiere a musculaturii cu rol in ortostatism
- creșterea forței musculare– prin exerciții de tonifiere cu rezistență mare
- creșterea rezistentei musculare– prin exerciții de tonifiere cu o evoluție gradată
- creșterea mobilității articulare– prin mobilizari pasive, pasivo-active si active cu rezistența, precum și prin exerciții de asuplizare a musculaturii articulaței in cauză
- coordonarea, controlul si echilibrul– prin exercitii specifice de kinetoterapie pentru afecțiuni neurologice
- antrenarea la efort– prin exercitii de efort aerob fără o incărcare considerabilă și cu un număr mai mare de repetări
- reeducarea respiratorie– sunt exercitii de kinetoterapie pentru antrenarea musculaturii intercostale si abdominale
- reeducarea sensibilității– sunt tehnici de kinetoterapie ce constau in stimularea terminatților nervoase senzitive de la nivelul zonei afectate
- relaxarea – una dintre cele mai eficiente metode de relaxare folosite in kinetoterapie fiind stretching-ul. Prin această tehnică se obține întinderea mușchilor pe toată lungimea lor, având ca rezultat relaxarea, creșterea elasticității, flexibilități și amplitudinii in mișcare.
KINETOTERAPIE PEDIATRICA-RECUPERARE COPII
Pentru ca afectiunile ortopedice si neuro-motorii sunt des intalnite in randul copiilor si bebelusilor, clinica IATROPOLIS vine in intampinarea nevoii de tratament in recuperarea celor mici, amenajand un departament de recuperare medicala pediatrica specializata, care vine sa completeze serviciile complexe oferite.
Terapia Schroth pentru scolioza
Terapia Schroth este abordarea terapeutică tridimensională a scoliozei, care a fost concepută de Katharina Schroth la începutul anilor 1900.
Prin creativitate, gândire metodică și prin muncă, Schroth a încercat să-și îndrepte scolioza, punând accent foarte mare pe respirație și contracție musculară.
Scopul terapiei este îndreptarea coloanei prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea și stretchingul musculaturii în poziția maximă corectivă.
Exercițiile vizează corecția posturii scoliotice și obținerea unei imagini corporale normale.
Înainte de începerea terapiei este necesară evaluarea și diagnosticarea tipului de curbură scoliotică!
Cine poate beneficia de terapia Schroth?
Este indicată pentru tratamentul conservator al scoliozelor idiopatice(situatii in care nu se cunoaste cauza scoliozei), bolii Scheuermann, în atitudini posturale disfuncţionale, modificări ale coloanei vertebrale cauzate de procese degenerative.
Abordarea tratamentului poate fi aplicat pe pacienti cu grade Cobb mai mari de 15 grade. Pentru unghiurile Cobb mai mari de 20 de grade se recomanda purtarea corsetului Cheneau pentru mentinerea corectiilor 70% activ si 30% pasiv concomitent cu terapia.
Datorita faptului ca terapia Schroth necesita un grad de implicare ridicat, aceasta poate incepe de obicei la varsta de 10 ani pentru fete si 12 ani pentru baieti. Metoda Schroth poate fi aplicata de asemenea si pentru adulti.
Obiectivele terapiei:
- Reducerea gradului de scolioză, respectiv încetinirea sau stoparea progresării acesteia până la maturitatea osoasă;
- Dezvoltarea și stabilizarea senzaţiei de postură corectivă;
- Creşterea capacităţii cardio-pulmonare;
- Ameliorarea durerii;
- Prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (muşchi, articulaţii, zone intervertebrale);
- Îmbunătăţirea stării psihice;
- Îmbunătățirea aspectului estetic.
Exercitii metoda Schroth
Exercitiile specifice metodei Schroth sunt efectuate in functie de severitatea si tipul de curbura al afectiunii, cat si in fuctie de mobilitatea si capacitatea pacientilor. Scopul este de a creea perceptia si constientizarea noii posturi prin pozitie, repetitie si respiratie.
Prin stimuli tactili, terapeutul Schroth ghideaza pacienul, astfel incat acesta va avea o mai buna intelegere a locatiei respiratiei, elongatiei si activarii muschilor interesati, in vederea corectarii active a posturii.
Postura si respiratia in Schroth
La nivelul tuturor exercitiilor metodei Schroth, pacientii incep prin a aborda o pozitie/postura in care curburile coloanei, diformitatile cutiei toracice si dezechilibrul umerilor si soldurilor sunt mentinute intr-o pozitie posturala corectata. Coloana este apoi elongata dinspre pelvis in sus. Pozitia bratelor este importanta pentru corectarea cutiei toracice si umerilor.
In timp ce pacientul mentine aceasta postura corecta va incepe respiratia corectiva Schroth. Aceasta tehnica directioneaza respiratia in zonele afectate de scolioza – zonele depresiunilor cutiei toracice. Respiratia de acest tip ajuta in reducerea rotatiei coloanei vertebrale cat si a imbunatatirii capacitatii pulmonare. Stabilizarea posturii corecte apare in faza de expir prin contractii isometrice pe musculatura interesata.
Scopurile exercitiilor Schroth
• stabilizarea curburile
• cresterea mobilitatii partii superioare a trunchiului
• imbunatatirea aliniamentului postural
• cresterea controlului neuromuscular
• imbunatatirea functiei cardiopulmonare
• diminuarea durerii
• adaptarea corectilor in activitatile zilnice
Cat va dura terapia Schroth?
Programul Schroth va fi bazat pe evaluarea individuala a pacientilor. Sedintele de tratament dureaza intre 45 si 60 de minute si pot varia ca numar intre 16 si 40 pentru invatarea exercitiilor. Dupa aceasta perioada continuarea exercitiilor acasa este absolut necesara pentru a mentine corpul in pozitie optima simetrica.
Recomandam reevaluarea la fiecare 2-3 luni dupa terminarea procesului de invatare a exercitilor.
2 terapeuti Schroth va vor sta la dispozitie pentru o colaborare de succes. Fie ca vorbim de o afectare mai mica sau mai mare la nivelul coloanei vertebrale diagnosticarea corecta si precoce a acestor diformitati este impetuos necesara pentru a duce la rezultate vizibile rapid si o evolutie favorabila pentru fieare caz in parte.
KINETOTERAPIA PROFILACTICA
- Imbunătățirea sănătătii fizice si psihice
- Imbunătățirea reflexelor posturale
- Imbunătățirea atitudinii corporale
- Imbunătățirea sensibilității
- Imbunatățirea digestiei
- Menținerea unei bune coordonări și abilități a mișcărilor
- Menținerea unei posturi și alinieri corecte
- Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare
- Prevenirea afecțiunilor respiratorii
- Prevenirea afecțiunilor reumatice
- Prevenirea afecțiunilor neurologice
- Prevenirea afecțiunilor locomotorii
- Relaxarea si starea de bine
- Creșterea capacității de efort fizic si intelectual
- Dobândirea si păstrarea unui tonus muscular optim
- Scăderea in greutate și mentinerea greutății ideale
- Relaxare prin masaj, sauna.